ARHEOLOGIA INDUSTRIALA


Arheologia industrială
este un domeniu interdisciplinar de studiu al mărturiilor, materiale sau imateriale a documentelor, a artefactelor, a stratigrafiilor şi a structurilor, a aşezărilor omeneşti şi a peisajelor urbane sau naturale, create pentru sau de către procesele industriale. Arheologia Industrială se foloseşte de metodele de investigaţie cele mai potrivite pentru a creşte gradul de înţelegere a trecutului şi prezentului industrial. În plus, ea presupune studiul tehnicilor de muncă şi producţie utilizate.

Patrimoniul industrial
este constituit din mărturiile culturii industriale care au semnificaţie istorică, tehnologică, socială, arhitecturală şi ştiinţifică. Aceste mărturii pot fi clădiri, maşini şi instalaţii, laboratoare, mori şi fabrici, mine şi situri pentru procesare şi rafinare, depozite, locuri în care energia este generată, transmisă şi folosită, structuri şi infrastructuri de transport, precum şi locuri folosite pentru activităţi sociale legate de industrie cum ar fi locuinţe, lăcaşuri de cult, clădiri pentru educaţie etc.

Perioada istorică

de interes principal se extinde de la începutul Revoluţiei Industriale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prezent şi examinează de asemenea rădăcinile ei pre-industriale şi proto-industriale.

extras din Carta Patrimoniului Industrial TICCIH 2003




vineri, 1 februarie 2008

Bucurestiul industrial - imagini

http://picasaweb.google.com/arheologieindustriala/BucurestiulIndustrial02

9 comentarii:

Anonim spunea...

excelenta galeria! va multumesc.
ma gandeam ca ar fi foarte util ca atunci cand cineva mai afla de vreo "eliminare planificata" a cladirilor industriale ramase din Bucuresti, sa dea alarma aici.
chiar si o mana de oameni daca s-ar strange in semn de protest in fata buldozerului, ar fi un semnal ca aceste distrugeri nu mai trec neobservate.. cuiva ii pasa.
nu ma gandesc la circ si legat cu lanturi, desi asa s-ar atrage atentia mai usor.
asta fiindca tot era o dilema despre cum sa fie promovat in presa acest subiect.

IrInA spunea...

Aveti dreptate! as fi recunoscatoare celor care ar transmite informatii de acest tip Am putea astfel reactiona din timp - ma refer aici la Asociatia pentru Arheologie Industriala. "Legarea cu lanturi" era o metafora care a fost interpretata prea strict. Pe de alta parte, parca societatea romaneasca, amortita, nu mai reactioneaza decat la titluri "tari" de acest tip... sa speram ca o va face!
Multumesc pentru sustinere!

Raluca Z spunea...

Suntem o echipa de studente anul 4 facultatea de Arhitectura Ion Mincu si vrem sa facem un proiect de reabilitare a Uzinei electrice Filaret (Str. Candiano Popescu) si bineinteles a zonei adiacente acestei constructii. Nu este proiect de diploma ci doar de atelier. Am avea nevoie de un releveu al constructiei. Daca a-ti putea sa ne ajutati in obtinerea lui am fi foarte recunoscatoare. In schimb punem la dispozitia publicului pe net fotografi recente ale constructiei.
Adresa de contact este
bookchasers07@gmail.com.

ADRIAN spunea...

raluca, subiectul de diploma al Irinei are aceeasi tema, mai cautati-o direct si poate gasiti informatiile. In plus, in urma cu putini ani, in practica de releveu, sub indrumarea Hannei Derer s-a facut releveul respectivului monument. Succes in diploma!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

a ars Moara Assan azi noapte.. dar probabil ati aflat deja..
http://www.realitatea.net/
incendiu-puternic-in-capitala--la-o-fosta-fabrica-de-paine-de-la-obor_281442.html


nu mai am alte comentarii.


d.

Anonim spunea...

am fost astazi acolo. se pare ca este vorba numai de cladirea care da in strada Lizeanu / Sos. Stefan cel Mare, cea de 3 etaje si care avea plafoanele integral din lemn... e distrusa aproape complet.

poate acesta a fost un semnal de alarma suficient de vizibil despre soarta patrimoniului industrial in romania.. ?!

chibro spunea...

Doamna Iamandescu,am luat contact despre eforturile dumneavoastra prin intermediul doamnei Momir .A-si fi recunoscator daca mi-ati indica o persoana din conducerea Chibro,deoarece sunt interesat de colectia de chibrituri care mai exista acolo.In acest fel sper sa-mi completez mica istorie.Nu am reusit in 2ani sa aflu daca poate fi cumparata eventual,voi reveni...

chibro spunea...

Am omis sa va trimit la pagina mea http://chibrituri.xhost.ro