ARHEOLOGIA INDUSTRIALA


Arheologia industrială
este un domeniu interdisciplinar de studiu al mărturiilor, materiale sau imateriale a documentelor, a artefactelor, a stratigrafiilor şi a structurilor, a aşezărilor omeneşti şi a peisajelor urbane sau naturale, create pentru sau de către procesele industriale. Arheologia Industrială se foloseşte de metodele de investigaţie cele mai potrivite pentru a creşte gradul de înţelegere a trecutului şi prezentului industrial. În plus, ea presupune studiul tehnicilor de muncă şi producţie utilizate.

Patrimoniul industrial
este constituit din mărturiile culturii industriale care au semnificaţie istorică, tehnologică, socială, arhitecturală şi ştiinţifică. Aceste mărturii pot fi clădiri, maşini şi instalaţii, laboratoare, mori şi fabrici, mine şi situri pentru procesare şi rafinare, depozite, locuri în care energia este generată, transmisă şi folosită, structuri şi infrastructuri de transport, precum şi locuri folosite pentru activităţi sociale legate de industrie cum ar fi locuinţe, lăcaşuri de cult, clădiri pentru educaţie etc.

Perioada istorică

de interes principal se extinde de la începutul Revoluţiei Industriale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prezent şi examinează de asemenea rădăcinile ei pre-industriale şi proto-industriale.

extras din Carta Patrimoniului Industrial TICCIH 2003




marți, 5 octombrie 2010

Workshop la ICR 14-15 octombrie 2010 PATRIMONIU INDUSTRIAL PENTRU COMUNITATE


Asociaţia pentru Arheologie Industrială – AIR şi Institutul Cultural Român au plăcerea de a vă invita la workshop-ul Patrimoniu industrial pentru comunitate ce va fi organizat în perioada 14-15 octombrie 2010. Scopul workshop-ului este de a conştientiza şi promova protec'ia şi valorificarea patrimoniului arhitectural industrial în rândul instituţiilor şi autorităţilor locale bucureştene, precum şi al societăţii civile.

Workshop-ul se desfăşoară în cadrul proiectului Parteneriat pentru valorificarea patrimoniului arhitectural industrial din România derulat în parteneriat cu Fundaţia Transylvania Trust, Fundaţia Armeană Dumbrăveni, Asociaţia Democratică a Tinerilor Maghiari din Baia-Sprie – MADISZ şi Folkeuniversitetet I Fjellregionen, Norvegia şi finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.


Joi 14 octombrie

ICR - Aleea Alexandru 38

16.45 Înregistrarea participanţilor; 17.00 Deschiderea workshop-ului - Prezentarea proiectului de parteneriat; 17.15 Arheologia Industrială în România - o misiune imposibilă? - Irina Iamandescu, preşedinte al AIR - Asociaţia pentru Arheologie Industrială; 18.00 Patrimoniu industrial şi comunitate în România: o schimbare de paradigmă - Sergiu Nistor, preşedinte al ICOMOS România; 18.45 Patrimoniul industrial - catalizator al regenerării. Studii de caz din Marea Britanie - David Baxter, director de programe europene, Institute of Historic Building Conservation; 19.30 Dezbatere pe temele prezentate

Vineri 15 octombrie

12.00 Tur al patrimoniului industrial din zona Filaret – Antrepozite cu atenţie specială pentru exemplul de conversie de la The Ark - Vama Antrepozite. Întâlnire la Fântâna cu Zodiac - intrarea principală în Parcul Carol (turul se va face cu autocarul şi se va încheia la ora 16.45 la ICR).

ICR - Aleea Alexandru 38

17.00 Oportunităţi de finanţare în valorificarea patrimoniului industrial - Alex Oprea, Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional, Unitatea de Management a Proiectului de Reabilitare a Monumentelor Istorice; 17.45 Vechile industrii si mirajul terenului in transformările urbane - Adrian Crăciunescu, Catedra de Conservarea şi Restaurarea Patrimoniului – UAUIM; 18.30 Valori de patrimoniu industrial din Iași - un posibil muzeu de arheologie industrială - Lenuţa Chiriţă, Complexul Naţional Muzeal Moldova - Iaşi; 19.15 Dezbatere pe temele prezentate

Pentru detalii şi confirmarea participării puteţi contacta AIR: 0745041402, arheologieindustriala@gmail.com


vezi si
http://www.icr.ro/workshop_patrimoniu_ind


Un comentariu:

ADRIAN spunea...

la mine apare ca ultimul subiect este legat de campaniile Adevarul ... nu-mi dau seama de ce.