ARHEOLOGIA INDUSTRIALA


Arheologia industrială
este un domeniu interdisciplinar de studiu al mărturiilor, materiale sau imateriale a documentelor, a artefactelor, a stratigrafiilor şi a structurilor, a aşezărilor omeneşti şi a peisajelor urbane sau naturale, create pentru sau de către procesele industriale. Arheologia Industrială se foloseşte de metodele de investigaţie cele mai potrivite pentru a creşte gradul de înţelegere a trecutului şi prezentului industrial. În plus, ea presupune studiul tehnicilor de muncă şi producţie utilizate.

Patrimoniul industrial
este constituit din mărturiile culturii industriale care au semnificaţie istorică, tehnologică, socială, arhitecturală şi ştiinţifică. Aceste mărturii pot fi clădiri, maşini şi instalaţii, laboratoare, mori şi fabrici, mine şi situri pentru procesare şi rafinare, depozite, locuri în care energia este generată, transmisă şi folosită, structuri şi infrastructuri de transport, precum şi locuri folosite pentru activităţi sociale legate de industrie cum ar fi locuinţe, lăcaşuri de cult, clădiri pentru educaţie etc.

Perioada istorică

de interes principal se extinde de la începutul Revoluţiei Industriale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prezent şi examinează de asemenea rădăcinile ei pre-industriale şi proto-industriale.

extras din Carta Patrimoniului Industrial TICCIH 2003




luni, 1 noiembrie 2010

"Linia Oravita-Anina nu se inchide"

Aceasta este informatia primita de la serviciul de presa al Companiei Nationale de Cai Ferate C.F.R. S.A. in aceasta dimineata, prin amabilitatea doamnei Oana Branzan - purtator de cuvant.
Desi in ultimele saptamani mai multe cotidiene (Romania Libera, Adevarul de Resita) au redat informatia potrivit careia calea ferata Oravita Anina este pe cale de a fi inchisa, iar surse locale au confirmat existenta hotararii Societatii Nationale de Transport de Calatori - C.F.R. Calatori S.A. de a retrage materialul rulant - locomotive si vagoane, de pe acest traseu, astazi 1 noiembrie trenurile circula normal pe acest traseu istoric.

4 comentarii:

Norbert Taugner spunea...

Trebuie sa va comunic ca exista o initiativa de salvare a acestei cai ferate intre Anina si Oravita cu toate ca nu exista solutii de eficientizare. CFR a cedat presiunii cu toate ca nimeni nu va reusi sa-i oblige sa suporte cheltuielile de restaurare sau exploatare a unui monument de importanta nationala. In GERMANIA initiativele private de salvare a unor mocanite asemanatoare, suporta toate riscurile preluind cheltuielile pentru restaurarea cai ferate, locomotive si material rulant. (acei hoti care vor sa cumpere locomotive pe aburi si material rulant din Romania) Pe scurte perioade max. 4 luni si mai ales wikendurile se ofera calatorii cu mocanitele, in majoritatea lor la preturi simbolice fiindca toti voluntarii ce muncesc efectiv sint fericiti daca la sfirsitul anului le mai ramin ceva bani privati sa-i poata investi in pasiunea vietii.
Pentru Romania atita idealism nu poate fi real si preferam sa-i hulim pe straini si sa lasam putinul cit il mai avem prada hotilor de fier vechi, precum majoritatea monumentelor industriale declarate sau nu caatare.
cu stima arh. Norbert Taugner

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Anonim spunea...

De la voi aflu si eu acum ca exista acest domeniu de cercetare...

marul spunea...

:)