ARHEOLOGIA INDUSTRIALA


Arheologia industrială
este un domeniu interdisciplinar de studiu al mărturiilor, materiale sau imateriale a documentelor, a artefactelor, a stratigrafiilor şi a structurilor, a aşezărilor omeneşti şi a peisajelor urbane sau naturale, create pentru sau de către procesele industriale. Arheologia Industrială se foloseşte de metodele de investigaţie cele mai potrivite pentru a creşte gradul de înţelegere a trecutului şi prezentului industrial. În plus, ea presupune studiul tehnicilor de muncă şi producţie utilizate.

Patrimoniul industrial
este constituit din mărturiile culturii industriale care au semnificaţie istorică, tehnologică, socială, arhitecturală şi ştiinţifică. Aceste mărturii pot fi clădiri, maşini şi instalaţii, laboratoare, mori şi fabrici, mine şi situri pentru procesare şi rafinare, depozite, locuri în care energia este generată, transmisă şi folosită, structuri şi infrastructuri de transport, precum şi locuri folosite pentru activităţi sociale legate de industrie cum ar fi locuinţe, lăcaşuri de cult, clădiri pentru educaţie etc.

Perioada istorică

de interes principal se extinde de la începutul Revoluţiei Industriale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prezent şi examinează de asemenea rădăcinile ei pre-industriale şi proto-industriale.

extras din Carta Patrimoniului Industrial TICCIH 2003




sâmbătă, 2 februarie 2008

Patrimoniu Industrial in Banatul Montan

http://picasaweb.google.com/arheologieindustriala/BanatulMontan

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

Ce mai reactii la articolul din Adevarul pe tema furnalului ...
Unii demagogi fac punerea in balanta, ca de fiecare data, a patrimoniului si a disparitiei investitiei in conditiile in care s-ar salva respectivul patrimoniului. La noi inca prinde bine metoda clasica din vestul salbatic: "intai tragi si pe urma intrebi ..." Daca cineva "isi permite" sa emita ipoteza ca s-ar putea imbunatati o situatie economica si sociala si pe alte cai e imediat linsat mediatic. De aceea ma gandesc ca toate demolarile lui Ceausescu n-au trezit in realitate nicio reactie in creierele unora iar mentalitatea de atunci e de fapt bine infipta in populatie: distrugerile se fac cu asentimentul gloatei ba chiar cu aplauzele sale.

COMBO spunea...

În pericol de distrugere şi degradare este şi furnalul din Govăjdia din judeţul Hunedoara. Furnalul este primul furnal modern cu flux continu din Europa construit în 1806-1810 şi pornit prin 1810. Furnalul funcţiona pe mangal şi minereu din mina din Ghelari. Aici s-au turnat elemente de structură pentru turnul Eifel din Paris, Franţa. Furnalul de la Govăjdia a fost scos din funcţiune prin anii 1920 deoarece s-a dat drumu la furnalele de la uzina de fier din Hunedoara. Furnalul a fost trecut ca monument istoric în martie 2000. Mai multe detalii despre acest monument pe site-ul http://cetateadefoc.110mb.com/
Un alt obiectiv care era stâns legat de industria zonei Hunedoara a fost desfiinţat recent, este vorba de calea ferată cu ecartament îngust care pe vremuri transporta minereu de fier din mina Ghelari la uzinele de fier din Hunedoara, şi călători spre şi dinspre Ghelari, Govăjdia, Crăciuneasa. Ulterior transportau dolomită de la cariera din Crăciuneasa spre combinatul siderurgic Hunedoara. Mai multe detalii şi poze pe http://mocanitahunedoara.wordpress.com