ARHEOLOGIA INDUSTRIALA


Arheologia industrială
este un domeniu interdisciplinar de studiu al mărturiilor, materiale sau imateriale a documentelor, a artefactelor, a stratigrafiilor şi a structurilor, a aşezărilor omeneşti şi a peisajelor urbane sau naturale, create pentru sau de către procesele industriale. Arheologia Industrială se foloseşte de metodele de investigaţie cele mai potrivite pentru a creşte gradul de înţelegere a trecutului şi prezentului industrial. În plus, ea presupune studiul tehnicilor de muncă şi producţie utilizate.

Patrimoniul industrial
este constituit din mărturiile culturii industriale care au semnificaţie istorică, tehnologică, socială, arhitecturală şi ştiinţifică. Aceste mărturii pot fi clădiri, maşini şi instalaţii, laboratoare, mori şi fabrici, mine şi situri pentru procesare şi rafinare, depozite, locuri în care energia este generată, transmisă şi folosită, structuri şi infrastructuri de transport, precum şi locuri folosite pentru activităţi sociale legate de industrie cum ar fi locuinţe, lăcaşuri de cult, clădiri pentru educaţie etc.

Perioada istorică

de interes principal se extinde de la începutul Revoluţiei Industriale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prezent şi examinează de asemenea rădăcinile ei pre-industriale şi proto-industriale.

extras din Carta Patrimoniului Industrial TICCIH 2003




marți, 11 martie 2008

Demolarea Fabricii de Hartie din Busteni

Faptul de a fi inscrisa in Lista Monumentelor Istorice nu a salvat Fabrica de Hartie din Busteni, fondata la 1883, de la demolare....
Imagini din timpul demolarii: http://picasaweb.google.com/arheologieindustriala/DemolareaFabriciiDeHartieDinBusteni
Informatii si imagini anterioare demolarii: http://www.euromusees2001.org/Esemplari/Ru/Busteni.pdf

2 comentarii:

gabi spunea...

Partea demolata din fabrica de hirtie nu era monument istoric! Adresele mentionate pe Str. Telecabinei se afla sus, la telecabina. Exista si o documentatie la facultate, prin 2001, cind m-am legat la cap cu zona asta de fabrica (cea veche)ca subiect de diploma; prin codurile continute in lista monumentelor istorice din 1992 (acum, in cea din 2004, s-au schimbat codurile, dar monumentele au ramas aceleasi) se identifica foarte usor monumentele respective in PUG-ul folosit atunci de cei din scoala care lucrau la PUZ-ul ce includea si fabrica veche (Fabricatia 1): ele sint toate linga Hotel Silva/telecabina.

Confuzia ca Fabricatia 1 ar fi monument istoric au facut-o si cei cu PUZ-ul; am intrebat la vremea respectiva de ce, si mi s-a raspuns cu un dat din umeri.

acum, ca tot au incercat sa ma invete la facultate sa dau din umeri (si la licenta, si la tot ce a insemnat elaborarea/sustinerea diplomei), nici nu ma mai mira ca fabrica a fost demolata.

Oamenii aia si-au sters istoria si noi, arhitectii, i-am ajutat.

ADRIAN spunea...

Ma apuca durerea de cap cand citesc reactiile babuinilor la articolele din ziarul Adevarul pe subiectul patrimoniului industrial.
Cu adevarat suntem o natiune ca-n planeta maimutelor daca sunt apostrofati niste ziaristi pentru ca incearca sa scrie pe tema asta ...
De aceea sunt in continuare extrem de pesimist pentru dezvoltarea sociala in general in tara asta.